Prof. Dr. Oytun Erbaş; Kalp durması orgazma eş değer Prof. Dr. Oytun Erbaş; Kalp durması orgazma eş değer

Yurt genelinde yaşanan aşırı sıcakların sonrasında uzmanlar besin zehirlenmelerinde artan vakalara dair sık sık uyarı yapmaya devam ediyor. Türkiye’nin en sıcak illerinden Adana’da hava sıcaklığının yükselmesi besin zehirlenmeleri vakalarının artmasına sebep oldu. İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hilmi Erdem Sümbül, "Gıda zehirlenmesinde gereksiz antibiyotik kullanımı çok fazla. Bu çok yanlış bir uygulama" ifadelerini kullandı. Hava sıcaklığının 40 dereceyi aştığı Adana’da artan sıcaklıklarla beraber yaz mevsiminde görülen besin zehirlenmesi vakalarında da artış gözlemleniyor. Dışarıda herkesin severek tükettiği tavuk döner, et ve balık ürünleri ise en çabuk bozulan gıdalar arasında yer almakta. Uzmanlar ise et ve tavuğun bilindik, güvenilir yerlerden tüketilmesi gerektiğinin önemle altını çiziyor.

Adana Sicagi Sebebiyle Besin Zehirlenmesi Vakalarinda Artis Var-1

Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Kliniği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hilmi Erdem Sümbül, "Hastalarda karın ağrısı, kramp ve ateş gözlemlenebiliyor. Belirtiler hafif seyredip birkaç gün içerisinde düzeliyor ancak bulantı ve kusma fazlaysa destek vermek gerekiyor. Bu dönemde bu vakaları sık görmeye başladık. Acil servise gıda zehirlenmesi semptomlarıyla başvuran hasta sayısı arttı" dedi. Sıcaklık artışının mikroorganizma ve bakteri sayısının artışına da yol açtığını ifade eden Doç. Dr. Sümbül, "Et, tavuk ve deniz ürünleri taze tüketilip iyi pişirilmeli. Eksi 18 ve artı 4 derecede muhafaza edilmeli. Gıdaların saklanması çok önemli. Gıda zehirlenmesinde gereksiz antibiyotik kullanımı çok fazla. Bu çok yanlış bir uygulama. Antibiyotikler doktor önerisiyle kullanılmalı. Sıcak havalarda tuzlu ayran, soda ve su tüketimi çok önemli. Yeteri kadar sıvı alamayan hastalar hastaneye başvurmalı" ifadelerini kullandı. Kebapçı Cihangir Korkmaz ise bilindik ve güvenilir yerlerden et ve tavuk tüketilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Adana sıcakları had safhaya ulaştı. Sıcakta etler dışarıda kaldığında gıda zehirlenmelerine yol açıyor. Bizler bunun önlemini alabilmek için etleri soğuk havada muhafaza ediyoruz ve sipariş geldikçe pişirip servis ediyoruz. Bu sıcaklarda insanlar güvenilir ve bildikleri yerlerden et ve tavuğu tüketmeli. Sıcak havada et kararıyor ve gıda zehirlenmesine yol açıyor" şeklinde konuştu.

Adana Sicagi Sebebiyle Besin Zehirlenmesi Vakalarinda Artis Var-2
Sıcak havada paket servislere de dikkat edilmesi gerektiğini önemle belirten Korkmaz, "Bu sıcaklarda paket servisler kısa mesafelere yapılmalı. Merkezde müşteriye hızlı servis olursa gıda zehirlenme riski ortadan kalkar" ifadelerini kullandı.