Anlaşmalı boşanma davası, taraflar arasında mevcut olan evlilik birliğinin sonlandırılması sürecinde karşılıklı anlaşma esasına dayanan bir hukuki prosedürü ifade eder. Bu tür bir boşanma davasında, eşler arasında mal paylaşımı, nafaka, çocuk velayeti ve diğer önemli konularda bir mutabakat sağlanmıştır. Bu yazı içeriğinde İzmir Avukat Kadir KARAKUŞ olarak anlaşmalı boşanma davası hakkında ele alınan yazı ile bilgilendirileceksiniz.

Anlaşmalı Boşanma Nedir?

Anlaşmalı Boşanma , Türk Medeni Kanunu'na göre, evlilik birliğinin tarafların karşılıklı anlaşmaya vararak sonlandırılması süreci anlaşmalı boşanma olarak bilinir. Bu yaklaşımla, eşler çeşitli konularda anlaşmaya varmalıdır. Anlaşmalı boşanma davasında taraflar, boşanma nedenlerini (örneğin Aldatma Nedeniyle Boşanma), nafakayı, mal paylaşımını, velayeti ve diğer maddi konuları içeren bir belgeyi mahkemeye sunarlar. Bu belge, boşanma protokolü olarak bilinir.

Tarafların karşılıklı anlaşmasına göre, boşanma protokolü tüm ayrıntıları içerir. Bu protokol, nafaka miktarını, mal paylaşımı oranlarını, çocukların velayetini, eğitim giderlerini ve diğer maddi konuları içerir. Taraflar arasındaki uzlaşmanın varlığını değerlendirdikten sonra mahkeme anlaşmalı boşanma kararı verir ve boşanma protokolünü onaylar.

Anlaşmalı boşanma, taraflara uygun maliyetli ve hızlı bir boşanma süreci sunar. Bununla birlikte, her iki taraf da anlaşamadığında veya çekişmeli konular varsa, çekişmeli boşanma yolu tercih edilebilir. Boşanma kararının hukuksal zeminde sağlıklı bir şekilde gerçekleşebilmesi için tarafların avukatları aracılığıyla gerekli yasal süreci tamamlamaları çok önemlidir. İzmir Boşanma Avukatı için tıklayın.
 

Hvac Ürünleri Nelerdir Hvac Ürünleri Nelerdir

Anlaşmalı Boşanma Şartları Nelerdir?

Anlaşmalı boşanma için, tarafların en az bir yıldır evli olmaları gerekir. İkinci şartımız, ya iki eş arasında bir dava açılması ya da diğer eşin dava açmasını kabul etmesidir. Ayrıca, eşlerden biri anlaşmalı olarak veya farklı bir nedenle boşanma davası açabilir. Bu durumda karşı taraf, hakim önünde anlaşmalı boşanma kabul eder.

Anlaşmalı boşanma da üçüncü koşuldur. Eşlerin hakim huzurunda boşanmak istediklerini bildirmeleri gerekir. Bu noktada her iki tarafın da özgürce hareket etmeleri çok önemlidir. Dördüncü koşul, tarafların boşanmanın finansal sonuçları ve çocukların durumu hakkında aldıkları kararları onaylamasıdır.

Anlaşmalı boşanma isteyen eşler, boşanmanın tüm sonuçlarına ilişkin her konuda anlaşmaya varmalıdırlar. Bu, iştirak nafakasını, yoksulluğu ve manevi tazminatı belirlemeyi içerir. Yine aynı şekilde eşler, çocukların velayeti, nafakaları ve çocukla görüşme günleri hakkında anlaşmalı olmalıdır.

Hâkim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde bulundurarak anlaşmayı onaylayabilir veya gerekli gördüğü şekilde değiştirebilir. Gerekli görüldüğünde, tarafların değişiklikleri onaylaması durumunda boşanmaya karar verilir. Burada dikkat edilmesi gereken husus, hakim tarafların onayından tamamen etkilenmediğidir.

Anlaşmalı boşanma, tarafların anlaşmanın koşulları, mali sonuçları ve çocukların durumu hakkında tam bir fikir birliği var ise, duruşmadan önce anlaşmalı boşanma protokolü yapabilirler. Yeni bir protokol oluşturmadan tüm bunları hakim önünde ifade edebilirler. Hakim, beyanları ve bilgileri kayıt altına alacak ve tarafların imzalarını alacak. Bu dört şart da yerine getirildiğinde, mahkeme tarafların boşanmaya karar vereceğini kabul edecektir.

Avukatsız Anlaşmalı Boşanma

Her konuda profesyonel bir hukuk danışmanlığı size rehberlik eder. Aklınıza takılan herhangi bir soruna yanıt verir ve size yardımcı olur. Bu desteğe ihtiyaç duyabilirsiniz, böylece ilgilenmeniz gereken konuları çok fazla düşünmeyeceksiniz. Davanızla ilgili olarak faydalı sonuçlar elde etmek için ayrıca gereklidir. Anlaşmalı boşanmalar her zaman bazı sorunlara neden olabilir. Alanında uzman bir hukukçudan hukuki yardım almadan bu zorluklarla başa çıkmak mümkün değildir.

Zaman aşımı olarak bilinen bir durum, bir çiftin boşanma aşamasındaki hukuki anlaşmazlıkları çözmediği takdirde ortaya çıkabilir. Haklarından mahrum kalmaları mümkündür. Bu tür durumlardan kaçınmak için davanızı takip edecek bir boşanma avukatından yardım almalısınız. Tüm bunlara rağmen, bir avukat olmadan anlaşmalı boşanma yapılabilir mi diye merak ediyorsanız, evettir. Bu konuda yasal bir zorunluluk yoktur. Anlaşmalı boşanma davaları, tamamen isteğinize bağlı olarak avukatsız da açılabilir.

Boşanmak isteyen kişiler, anlaşmalı boşanma davası protokollerinde değişiklik yapmak isteyebilirler, bu da tekrar bir dava sürecine girmelerine neden olabilir. Davanızdan beklentilerinizi karşılamak için avukat yardımı almalısınız. Bu nedenle, anlaşmalı boşanmada avukatın ihtiyacı olabilir.